Lasă un comentariu

Ajuta-ti copilul sa faca fata cu brio schimbarilor din viata sa!

Schimbarea face parte din viata copiilor, fie ca este vorba de o noua scoala, un nou colectiv, aparitia unui nou membru al familiei sau modificarea programului de lucru al parintilor. Aceasta poate afecta copiii in diferite moduri, in functie de personalitatea acestora si de circumstantele familiale. Multi copii reactioneaza foarte bine la schimbarea scolii sau a clasei, mutarea intr-un alt oras sau intr-o alta casa, in timp ce altii pot manifesta anxietate sau stres.

Schimbari in viata copilului

Cele mai intalnite stari ce preced sau deriva din schimbare sunt tristetea, nervozitatea, nesiguranta, teama si anxietatea. De obicei, copiii devin mai putin sociabili si necomunicativi.

Pentru a ii ajuta pe cei mici sa faca fata la schimbari:

  • Fiti disponibili in perioadele de schimbare.
  • Discutati despre schimbare. Oferiti-Ie cat mai multe informatii si prezentati-le aspectele pozitive pe care le va aduce noua situatie.
  • Explicati-Ie ca supararea ori ingrijorarea, cu privire la ce se va intampla, este normala. Spre exemplu, in cazul in care urmeaza schimbarea scolii, emotiile la intalnirea cu noii colegi si profesori sunt stari pe care si adultii le exerseaza la schimbarea locului de munca sau a colegilor. In perioadele de tranzitie, incercati sa nu-i supuneti altor situatii de schimbare.
  • Familiarizati-i cu noua situatie. De exemplu, in cazul in care schimbarea este determinata de mutarea la o noua scoala, mergeti impreuna, inainte de inceprea scolii, si vizitati cladirea si imprejurimile. Daca se poate, incercati sa ii faceti cunostinta cu noii sai profesori.
  • Implicati-i in decizia de schimbare. Astfel, vor avea un sentiment de control asupra schimbarii.
  • Exista evenimente pe care le putem controla si carora este indicat sa le oferim statut de rutina, precum mesele luate in familie, activitati in aer liber, cumparaturi facute impreuna etc. In acest mod le putem oferi celor mici repere de stabilitate.
  • Incurajati-i sa-si exteriorizeze sentimentele si grijile lor povestindu-le sau scriindu-le intr-un jurnal.
  • Fiti permanent un exemplu pentru copii dvs. Daca dvs. veti privi schimbarile intr-o modalitatea pozitiva, cel mai probabil, copiii va vor urma exemplul. Vorbiti cu acestia despre cum reusiti dvs. sa depasiti situatiile de schimbare.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: